Hippokratész életéről:

Kr. e. 470.-410.

Khioszi görög matematikus, eredeti foglalkozását tekintve kereskedő volt.
Miután tönkrement, Athénbe költözött és matematikával, pontosabban geometriával kezdett foglalkozni.
Nem tévesztendő össze kortársával a kószi Hippokratésszel, a híres orvossal.

Hippokratész munkásságáról:

Hippokratész Sztoikheia (Elemek) című művében kísérletet tett a geometria geometria axiomatikus felépítésére, de művének csak töredékei maradtak fenn. Ez a mű Eukleidész azonos című művének előfutárának tekinthető. Ebben Eukleidész felhasználta elődjeinek, köztük Hippokratész-nek eredményeit, és lefektette a geometria axiomatikus alapjait.
Hippokratész sokat foglakozott az egyenesek és körívek által meghatározott területek kiszámításával. Hippokratész holdjai a matematika történetében talán az első olyan példa görbe vonalú síkidomok „négyszögesítésére„.

A képen látható „holdacskák”-t a derékszögű háromszög oldalai fölé emelt félkörök határolják. Hippokratész megmutatta, hogy a két holdacska területének az összege éppen a háromszög területével egyenlő. Ez a feladat megtalálható a középiskolások Geometria feladatgyűjteményében. (I. kötetben az 1523. számon.) Próbáld Te is megoldani. Ha érdekel a megoldás, kattints ide.

Hippokratész a kocka kettőzésének feladatában is eredményeket ért el. A feladatot a mértani középarányos meghatározására vezette vissza. Ismerte a hasonlóság fogalmát és a Pitagorasz tételt is. Ez utóbbi szerepel Elemek című művében.

Print Friendly, PDF & Email

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.