Cauchy, Augustin Louis

Cauchy életéről

1789.08.21.-1857.05.23.

Francia mérnök és matematikus. École Polytechnique-ben a mérnökképzés jeles iskolájába járt majd   mérnökhallgatóként az École des Ponts et Chaussées-n folytatta mérnöki tanulmányait út és hídépítés valamint egyéb vízépítési műtárgyak tervezését és kivitelezését tanulmányozta. 27 éve korában a párizsi akadémia tagja és a korábbi iskolájának az École Polytechnique-nek lett a professzora. 1830-ban királypárti meggyőződése miatt elhagyta Franciaországot és Prágába ment. 1838-ban visszatért Párizsba. Bár királypárti meggyőződése miatt a köztársaságra nem esküdött fel, mégis a Sorbonne lévő állását 1848 után is megtarthatta.

Cauchy matematikai munkásságáról

Cauchy Bolzanohoz hasonlóan a matematikai szabatosság úttörői közé tartozott és elsősorban az analizís területén a számsorozatok és a függvényekkel kapcsolatos egyes fogalmak és tételek pontos megfogalmazása fűződik a nevéhez. Számsorozatok határértékének egyik definíciója -a Cauchy-sorozat– őrzi nevét.

A függvények területén is precíz definíciót adott függvények határértékére. A függvények folytonosságával kapcsolatos  egyik definíciót  Cauchy-féle definíciónak szokás nevezni.

határozott integrál fogalma ugyan már Leibniznél felmerült, de Cauchy is kísérletet tett egy szabatos definícióra, amelyet aztán Riemann fogalmazott meg az 1854-ben.

 

Print Friendly, PDF & Email

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.